SKG_Logo
terug naar het overzicht

Column zomer 2024

Glas half leeg of half vol?

Herkent u dit? Wanneer er wordt gesproken over de toekomst van Nederland wordt er vooral veel aandacht geschonken aan wat er mis is in ons land. Teveel dit en te weinig dat. Het wordt in de toekomst alleen maar slechter. Over de toekomst van kerken en kerkgebouwen is dat niet veel anders. Het kerkbezoeken het ledenaantal van kerkgenootschappen loopt al jaren terug. De prognoses liegen er ook niet om; de komende 10 jaar gaat het eerder om honderden- dan tientallen kerkgebouwen die moeten sluiten.

Zonder alles wat er speelt- en de terechte zorgen die hierover zijn – te willen bagatelliseren, kan het steeds maar benadrukken hiervan ook verlammend werken. In de praktijk zien we bij SKG dat er tegelijkertijd ook protestants-christelijke kerken zijn die groeien. In onze nieuwsbrief leest u hier een voorbeeld van. Daarnaast zien we een tendens dat bestaande kerken met teruglopend bezoek worden gedeeld met- of hergebruikt door migrantenkerken.

Hebben we hier met elkaar voldoende beeld bij? En kunnen we de kansen die er zijn dan ook met elkaar benutten? Durven we te investeren in nieuwe ruimten
en vormen, de jeugd en verduurzaming? Hoe maken we het vermogen werkzaam?

Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me dat er geen standaardlijstje is voor goed rentmeesterschap. De werkelijkheid is vaak veelkleuriger dan een lijstje met wat cijfers, maar die moet je dan wel willen zien. Wat je aandacht geeft, groeit. Vanuit SKG helpen en denken we graag mee. Of u nu te maken heeft met krimp, groei of veranderd gebruik van uw kerkgebouw; we staan naast u.

Meer weten? Neem direct contact met ons op.

Accountmanagers

Neem direct contact op met een accountmanager

img_acc_manager_bertil

Bertil Prins
info@skggouda.nl
(0182) 58 80 60


img_acc_manager_andre

André Boer
info@skggouda.nl
(0182) 58 80 61

Overzicht sluiten