SKG_Logo
terug naar het overzicht

Column zomer 2023

Blijf plannen!?

Financiële planningen maken (zowel privé als kerkelijk) kan best een leuke bezigheid zijn. Vooral als het financieel goed gaat. We kunnen nu en naar de toekomst toe positieve cijfers laten zien en vol trots tonen we onze uitgewerkte plannen.

Er zijn helaas in Nederland veel gezinnen en personen die nauwelijks de eindjes aan elkaar weten te knopen, o.a. veroorzaakt door de hoge energielasten en schrikbarend stijgende voedselprijzen. Er zijn mensen die zodanig in de knoei zijn gekomen dat er schulden zijn ontstaan waarbij de incassobureaus de ene brief na de andere sturen. Op de lange duur wordt zelfs de post niet meer opengemaakt. Het zal weinig effect hebben om op zo’n moment aan te geven dat men moet gaan plannen.

Binnen het kerkelijke “bedrijf” moet je ook niet beginnen met plannen als het al fout gaat!  Dan kan het gewoon wel eens té laat zijn. Financiële planningen maken, moet je altijd doen.

Alleen bij goede planningen kom je erachter waar de pijn zit óf mogelijk in de toekomst gaat zitten. Je kunt dan tijdig aangeven aan de kerkleden dat er meer geld binnen moet komen of dat er op kosten bezuinigd moet gaan worden.

Uiteraard mogen we binnen de kerk vertrouwen hebben dat er voor ons wordt gezorgd! Krampachtig met deze zaken omgaan, is Bijbels gezien ook niet juist. Dit ontslaat ons echter niet van het feit dat we ook zorgvuldig bezig moeten zijn met onze financiën. Ik begrijp het als u hierin een spanningsveld voelt. Het is goed om daarbij de juiste balans te vinden.

Maak dus in vertrouwen toch een financiële planning, ongeacht of het goed gaat of wanneer er zaken tegenzitten. Reken jezelf (ook kerkelijk) niet rijk. Laat zien welke kosten er gemaakt moeten worden en welke reserveringen nodig zijn om in de toekomst geen financiële moeilijkheden te krijgen. Blijf plannen!

Teun Copier

 

Meer weten? Neem direct contact met ons op.

Accountmanagers

Neem direct contact op met een accountmanager

img_acc_manager_bertil

Bertil Prins
info@skggouda.nl
(0182) 58 80 60


img_acc_manager_andre

André Boer
info@skggouda.nl
(0182) 58 80 61

Overzicht sluiten