SKG_Logo
terug naar het overzicht

Column voorjaar 2024

Duurzaamheid: modewoord of werkwoord?

Duurzaamheid is een actueel thema. Je kunt geen krant openslaan, of beleidsdocument van een organisatie of vereniging lezen, en je zult er iets over duurzaamheid, circulair, groen of klimaat terugvinden. Bekend maakt echter niet meteen geliefd.

Niet iedereen zit op dezelfde golflengte. Zo vraagt de één zich af of het wel zin heeft om hier in Nederland zoveel aandacht (lees: kosten) aan te besteden, terwijl andere landen een veel grotere stempel drukken op het geheel aan vervuiling. De lijst met, ook terechte, vragen is groot. ‘De problemen die onze huidige consumptiemaatschappij met zich meebrengt, zijn echter nog veel groter.

Hoe nu verder? Nu vind ik het een goede gewoonte om, vooraf helder te hebben waar het precies over gaat. Met andere woorden, wat is de definitie van duurzaamheid? Hier is geen eenduidige samenvatting van, maar deze zin sprak mij wel aan: “Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoefte van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generatie teniet te doen.”

Vanuit het begrip van rentmeesterschap spreekt dit ook de kerken aan. Wat doen wij als kerk hiermee? Op groene kerken.nl vind je als kerk een aantal mooie en praktische handreikingen om hier heel concreet mee aan de slag te gaan. Op de Kerkenbeurs 2024 zal duurzaamheid ook als thema de nodige aandacht en verdieping krijgen. Mooie woorden zult u wellicht denken, maar wat betekent dit voor SKG? Dit raakt ook ons; onze energievoorziening, het gebouw, ons gedrag en zeker ook onze dienstverlening.

SKG heeft zich altijd gericht op het werkzaam inzetten van kerkelijk vermogen voor het financieren van kerken en diaconale instellingen. Komende periode gaan we verder met het stimuleren van duurzame ontwikkeling van kerkelijke gebouwen, bijvoorbeeld met de SKG Duurzaamheidslening. En zoals u van ons gewend bent, een praktische handreiking bieden op basis van maatwerk.

Meer weten? Neem direct contact met ons op.

Accountmanagers

Neem direct contact op met een accountmanager

img_acc_manager_bertil

Bertil Prins
info@skggouda.nl
(0182) 58 80 60


img_acc_manager_andre

André Boer
info@skggouda.nl
(0182) 58 80 61

Overzicht sluiten