SKG_Logo
terug naar het overzicht

Column voorjaar 2022

Bouwen, bouwen, bouwen

Bovenstaande woorden worden geroepen door de regering, de Tweede Kamer en menig actiegroep. Eindelijk aandacht voor de grote woningnood! We hebben er nu zelfs weer een aparte minister voor.

Was deze woningnood te voorzien? Daar valt het nodige over te zeggen. Wanneer er wetten worden gewijzigd (bijvoorbeeld de transitie in de zorg in 2015) wordt er vaak onvoldoende nagedacht over indirecte gevolgen.

Ouderen moesten blijven wonen in hun eigen vertrouwde woning en daardoor konden de bejaardentehuizen hun deuren sluiten. Een mooi vooruitzicht! Helaas betekende dit voor veel ouderen eenzaamheid en wonen in een veel te groot huis. De doorstroming van woningen kwam hierdoor nagenoeg tot stilstand. Daarnaast werden er niet voldoende woningen  bijgebouwd waardoor logischerwijs een enorm tekort ontstond.

Een zelfde verhaal geldt voor studentenwoningen. “Huisjesmelkers” werden indirect wettelijk gedwongen om hun studentenhuizen te verkopen. De welgestelde burgers wisten hier wel raad mee en betaalden in de steden torenhoge prijzen. De huizen werden gefinancierd door banken met rentepercentages die extra laag waren door toedoen van de Europese Centrale Bank. Hierdoor kunnen nieuwe studenten geen kamer vinden en oud studenten na hun studietijd geen woning bemachtigen.

U kunt zich afvragen wat heeft dit met kerken of SKG te maken? Indirect in ieder geval wel.

Er zijn veel kerkelijke gemeenten met (bouw)grond én liggende gelden. Deze gemeenten kunnen voor hun ouderen appartementen bouwen (de vroegere diaconale hofjes) of studenten aan woonruimten helpen.

SKG is graag bereid om hierin te adviseren en wanneer nodig mee te financieren. U doet dan goed werk voor de ouderen (diaconaal), zorgt mede voor doorstroom in woningen en helpt de studenten aan fatsoenlijke woonruimte.

Naast bouwen, bouwen, bouwen aan uw kerkelijke gemeente, ook bouwen voor passende woonruimten voor ouderen en studenten.

Doet u mee?

Meer weten? Neem direct contact met ons op.

Accountmanagers

Neem direct contact op met een accountmanager

img_acc_manager_bertil

Bertil Prins
info@skggouda.nl
(0182) 58 80 60


img_acc_manager_andre

André Boer
info@skggouda.nl
(0182) 58 80 61

Overzicht sluiten