SKG_Logo
terug naar het overzicht

Column najaar 2022

Wie aan alles denkt… denkt aan niets.

Terwijl ik deze column schrijf, stapelen zich in Nederland de problemen op. Oorlog hier, dreiging daar, energiecrisis, stikstofcrisis, klimaatcrisis, armoede, enzovoorts. De problemen moeten zorgvuldig worden opgelost, daar zijn we het allemaal over eens. Het valt mij daarbij op dat overheden, beleidsmakers en uitvoerders allemaal van goede wil zijn.

Commissies worden in het leven geroepen, individuen met een grote staat van dienst moeten de juiste richting aan gaan geven. Politici laveren tussen regeerakkoorden en de wensen van hun kiezers. Zeker niet als laatste, worden we tot in de kleinste details geïnformeerd (en gestuurd) door journalistiek in woord en beeld.

Het valt mij op als je na een periode terug kijkt, we zelden kunnen constateren dat er voortgang is met het oplossen van de problemen. We willen denken aan alles en denken uiteindelijk aan niets!

Na maanden is men nog niet verder gekomen dan constateren hoe groot alle problemen wel niet zijn en hoe onrechtvaardig alles is. Uiteindelijk moet de overheid maar met (veel) geld over de brug komen om alle problemen op te lossen.

Ik vraag mij af waarom er niet is gekozen voor het volgende model: (1) pel een probleem af op hoofdlijnen, (2) bepaal de richting waarin de oplossing gevonden moet worden, (3) tackel obstakels die in de weg staan in het hele proces en (4) ga vervolgens direct aan de slag. Kom je tijdens het verdere proces zaken tegen die bijsturing nodig hebben, hak knopen door en ga verder. Alleen zo kun je een crisis oplossen.

Dat wil niet zeggen dat je het iedereen naar het zin kan maken. Er zijn nog nooit crisissen opgelost zonder dat het echt pijn deed. Leiderschap wordt echter alleen achteraf gewaardeerd.

Overigens geldt het bovenstaande niet alleen voor nationale en mondiale problemen. Ook in de kerk zie ik hetzelfde gebeuren. Het resultaat is vaak dat ook daar de problemen blijven bestaan.

In de kerk kunnen én mogen we dit anders doen. Natuurlijk moeten we aan de slag, maar mogen we onze problemen leggen in de handen van onze God die een weg kan geven, wanneer we zelf geen weg meer zien!

Teun Copier

Meer weten? Neem direct contact met ons op.

Accountmanagers

Neem direct contact op met een accountmanager

img_acc_manager_bertil

Bertil Prins
info@skggouda.nl
(0182) 58 80 60


img_acc_manager_andre

André Boer
info@skggouda.nl
(0182) 58 80 61

Overzicht sluiten