SKG_Logo
terug naar het overzicht

Column najaar 2021

Stokje goed doorgeven

Als collegelid mag je voor een periode een kerkelijke gemeente dienen. Je wordt gevraagd of verkozen en dan gaat het werk beginnen. Veel nieuwe zaken komen op je pad. Het begint al met de vele “afkortingen” waarvan je nog nooit hebt gehoord. Vervolgens ga je aan de slag met de specifieke taken.

Na enkele jaren ben je gesetteld en word je gezien als een ervaren collegelid. Je denkt mee over de dagelijkse gang van zaken en je doet mee met het formuleren van toekomstig beleid. En voordat je het weet zit je termijn erop en word je weer “ambteloos” gemeentelid.

Je opvolger begint vervolgens weer van voren af aan. Het gebeurt helaas vaak dat deze nieuweling het wiel opnieuw moet uitvinden. Men gaat tegen zaken aanlopen waar zijn of haar voorgangers ook al tegenaan liepen. Je zou vooraf het boek al kunnen schrijven waar een nieuw collegelid tegenaan gaat lopen. De effectiviteit van zo’n nieuweling zou enorm vergroot worden wanneer er een goede overdracht zou zijn van werkzaamheden en taken.

Zorg ervoor dat er een draaiboek in uw gemeente is, om een goed beeld te hebben welke werkzaamheden jaarlijks gedaan moeten worden. Zorg er ook voor dat de belangrijkste processen op papier staan. Dit komt de arbeidsvreugde van het nieuwe collegelid ten goede.

Het stokje goed doorgeven is van groot belang voor iedere collegelid. Op welke manier gaat uw gemeente werken aan een goede overdracht? Of zal alles bij het oude blijven? Het aftredend collegelid heeft nog één keer contact met zijn of haar opvolger en is blij dat zijn taak erop zit. Het nieuwe collegelid zit al gauw met de handen in het haar en gaat de eerst tijd piepend en krakend zijn weg.  Dit met alle negatieve gevolgen voor de kerkelijke gemeente.

Ik begrijp dat u, als collegelid en lezer van deze column, het anders gaat doen. Ik wens u daarom bij de overdracht veel wijsheid en vreugde toe. Uw opvolger zal u dankbaar zijn!

Meer weten? Neem direct contact met ons op.

Accountmanagers

Neem direct contact op met een accountmanager

img_acc_manager_bertil

Bertil Prins
info@skggouda.nl
(0182) 58 80 60


img_acc_manager_andre

André Boer
info@skggouda.nl
(0182) 58 80 61

Overzicht sluiten